Specialcenter Tarp

 

Fakta

Bygherre
Esbjerg Kommune 
Adresse
Bryndumvej 12, Esbjerg 
Land
Danmark 
Areal
2.400 m2 
Årstal
2013 - Konkurrence 
Anlægssum
14 mio. 
Entrepriseform
Hovedentreprise
 
 
Indsats
Arkitektrådgivning
Bygherrerådgivning
Energirådgivning
 
 
Type
Boliger
Institutioner
Uderum
 
 
Karakteristika
Energirigtigt
Nybyggeri
Renovering
 
 
Samarbejdpart.
BOGL
Henry Jensen  

Nyt specialcenter 

Det nye Specialcenter Tarp er ikke en klassisk institutionsbygning, som man kender fra så mange steder. Hjemlighed og tilgængelighed har været blandt de vigtigste fokuspunkter. Det er et uformelt og rart sted med overskuelige omgivelser, der kommer bygningens brugere og ansatte til gode.

Ovennævnte temaer er baggrunden for udformningen af Specialcentret.

De børn og unge, som er til aflastning eller botræning i centret, bor eller opholder sig meget i bygningen, derfor skal bygningen fremstå som et ”hjem” for dem.  Adgangen til de nye grupper (3 aflastningsgrupper og 2 botræningsgrupper) ligger alle i forbindelse med hovedindgangen og er fordelt på stueetagen og 1. sal. De er nu i en størrelse, som minder mere om et ”hjem” og mindre om en ”institution”, og dette giver brugerne en fornemmelse af tryghed og nærhed og ikke mindst følelsen af, at de hører til ét sted.  

Fornemmelsen af et hjem forstærkes af, at man i grupperne træder ind i ”hjemmets” fællesrum (køkken, spisestue og opholdsstue). Herfra kan man fortsætte ind til sit private hjem, værelset. Disse overgange bliver en sammenhængende fortælling om fællesskabet og individet – fra relation til adskillelse. I alle grupperne er der visuel kontakt mellem køkken, spisestue og opholdsrum, der dog alle kan opdeles ved hjælp af skydedøre.

Tilbygningen på den lave bygning medfører en intern lysgård. Det er omkring den, at Aflastningsgruppe 1 og 2 holder til. Foruden at tilføje massere af lys til fællesrummene og funktionskøkkenet bidrager lysgården også til, at børnene i de to grupper mentalt flytter sig fra hovedindgangen (det store fællesskab), ned til deres egen gruppes nærmiljø, som bliver unik, da alle grupperne er forskelligt udformet. Sammen med varme farver i lokalerne vil det skærpe fornemmelsen af en hjemlig atmosfære.

Medarbejdere

  • Dennis Storm

    Afdelingsleder Afd. Odense, Bygningskonstruktør