Specialplejeboliger til borgere med sindslidelse

 

Fakta

Bygherre
Boligselskabet AKB København v/ KAB 
Adresse
Ørestad syd Underområde VIII B 
Land
Danmark 
Areal
5.000 m2 
Årstal
2013 - 2018 
Anlægssum
70 mio. 
Entrepriseform
Hovedentreprise
 
 
Indsats
Arkitektrådgivning
Bygherrerådgivning
Driftrådgivning
Energirådgivning
Ingeniørrådgivning
Totalrådgivning
 
 
Type
Boliger
Infrastruktur
Institutioner
Offentlig
 
 
Karakteristika
Bæredygtigt
Energirigtigt
Nybyggeri
Præmieret
 
 
Samarbejdpart.
BOGL Bang & Linnet Landskab ApS
Specialkonsulent i Velfærdsteknologi Inger Kirk Jordansen  

I Ørestaden syd for Københavns nye multiarena Royal Arena er en ny bydel ved at vokse op. Centralt i denne og ud for Vestamager Metrostation opfører AI to boligbebyggelser for hhv. multihandicappede og sindslidende. Bygningerne ligger i samme karré ud til en kanalgade mod vest og gårdhave mod øst. Bygherre for de to bebyggelser er KAB.

Boligbebyggelsen for sindslidende opføres i 9 etager og rummer 50 boliger samt fællesfaciliteter og har fuld kælder med teknik, depotrum etc. Bygningens højde har krævet tryksætning af de to trapperum, hvor store OTVanlæg på taget sørger for at holde trapperne røgfri i tilfælde af brand.

Byggeproces indefra og ud
Byggeriet er blevet til gennem en lang række brugermøder i et byggeudvalg bestående af bl.a. bygherre, Socialforvaltningen i Københavns Kommune, personale og pårørende til kommende beboere.

For at give liv til Kanalgaden er alle fælles funktioner placeret i de to nederste etager. Tilplantede indhak i facaden mod både kanal og gårdhave får ude og inde til at smelte sammen og giver siddepladser og adgang til café, malerværksted, hyggehule, IT-rum og motionsrum.

Kontakten mellem ude og inde understøttes af et bæredygtigt materialevalg. De mørke robuste facader i tegl, der vil ældes med ynde, står i kontrast til bygningens indre, hvor lyse, varme farver og materialer såsom fyrretræ, bambus, gummi og linoleum giver en rolig atmosfære.

Et væsentligt mål har været at give beboerne mulighed for at skabe et individuelt hjem med adskilt sove- og opholdsrum, altan, lille køkken og bad. Beboerne har samtidig mulighed for at spise i den fælles spisestue på 1.sal.

Medarbejdere