Arenakvarteret - specialboliger til borgere med multihandicap

Fakta

Bygherre
Boligselskabet AKB København v/KAB 
Adresse
Ørestad Syd, 2300 Kbh S 
Land
Danmark 
Areal
6.600 m2  
Årstal
2013 - 2018 
Anlægssum
86 mio. kr.  
Entrepriseform
Hovedentreprise
 
 
Indsats
Arkitektrådgivning
Ingeniørrådgivning
Totalrådgivning
 
 
Type
Boliger
Institutioner
 
 
Karakteristika
Nybyggeri
 
 

I den nye bydel, Arenakvarteret i Ørestad Syd, har AI Arkitekter & Ingeniører forestået opførslen af et etagebyggeri med 60 specialplejeboliger til borgere med multihandicap. Byggeriet understøtter visionen om den blandede by, der også giver plads til de mindre ressourcestærke borgere. Med en unik placering ud til kanalgaden og med udsigt til Amager Fælled har beboerne og personalet fået en central placering i bydelen og en smuk bygning, der ikke stigmatiserer dens beboere.

Funktionelle faciliteter
Bebyggelsen har 7 etager, der hver især rummer 10 boliger med eget tekøkken og badeværelse. På 1. etage er der aflastningsboliger til midlertidige beboere, og på 2-6 etage er der boliger til permanente beboere. På hver etage er der fællesareal med køkken, fjernsynsstue, en fransk altan ud til gårdhaven og en rumlig altan mod kanalerne. Stueetagen rummer administration, produktionskøkken og fællesfaciliteter. Fællesfaciliteterne rummer bl.a. fysioterapi og aktivitetsrum til behandling og arrangementer. Der er monteret loftslift på alle badeværelse for at give fleksible hjælpemidler til beboerne og sunde arbejdsforhold for personalet. Den rumlige altan på hver etage er på 37 m2 og har plads til alle etagens beboere - også de gangbesværede, som kan køres herud i senge. Facaden er i lysegule teglsten, og er inspireret af Amager Fælleds sommerfarver.

Fokus på lys
Der er arbejdet med lys på flere planer. Dagslys har været en høj prioritet, og der er monteret høje vinduespartier og hjørnevinduer, som giver et naturligt stort lysindfald fra flere verdenshjørner. Der er benyttet dagsrytmestyret LED-lys, så beboerne og personalets døgnrytme vil følge døgnets gang. Der er også indtænkt lys i det indvendige farvevalg, og der er arbejdet med kontraster, som hjælper de svagtseende beboere med at orientere sig. Gulvet er holdt i mørkegrøn, mens dørene er i pastelblå, og farverne står i kontrast til hinanden og de hvide vægge og lofter. 

Medarbejdere