Studerende laver projekt der giver dagslys til hjørnelejligheder

AI Arkitekter & Ingeniører har det sidste halve år haft fornøjelsen af at have ingeniørstuderende Adam Lothsson fra DTU Byg og arkitektstuderende Marie Engelund Carlsen fra KADK som praktikanter. Som en del af deres praktikforløb har Adam og Marie sammen designet et projekt, der krævede kompetencer både fra ingeniør- og arkitektstudiet.

Projektet hedder ”Lighthouse for dark spaces” og handler om optimering af dagslys i lejligheder og blev indstillet til den Internationale Velux Award 2018.

Marie Adam5 Beskaaret

Idéen bag projektet
I Danmark er der mange byggerier i karréstruktur, og derved mange hjørnelejligheder, som ikke får meget dagslys. Dette kan være et problem for beboerne, da mennesker har brug for dagslys, da det er med til at give en sund og naturlig døgnrytme. Projektet foreslår en løsning på problemet med et unikt system, der transporterer det naturlige dagslys direkte ned i lejligheden.

Løsningen
Der monteres en lille lysmodtager på toppen af bygningen. På lysmodtageren sidder en linse, der fungerer som forstørrelsesglas, og som reflekterer dagslyset til et fiberoptisk kabel. Kablet er placeret i bygningens eksisterende skakt og går direkte ned til lejligheden. Her bliver lyset spredt gennem en omvendt linse, der oplyser lejligheden, som et ovenlysvindue ville gøre det. Lyset i lejligheden vil altid følge det naturlige dagslys, da lysmodtageren på toppen af bygningen er statisk og modtager al lys døgnet rundt.

AI ser en værdi i samspillet mellem arkitekt- og ingeniørfaget
For Adam og Marie har deres forskellige faglige baggrund og kompetencer haft positiv betydning for projektet. Begge er enige om, at de har komplementeret hinandens viden og arbejdstilgang godt, og at de sammen har lavet et bedre projektforslag, end de ville kunne hver for sig.

”AI ser stor værdi og potentiale i projekter som dette, da vi gerne vil have byggeriets parter til at arbejde tæt sammen. Også i praktikprojekter. Ved at kombinere kompetencerne fra arkitekt- og ingeniørfaget kan vi nemlig skabe de bedste løsninger. Det er dét, vi kalder co-creation”, fortæller Tomas Snog, kreativ direktør hos AI.

”Lighthouse in dark places” blev indstillet sammen med 600 andre forslag og vandt desværre ikke førsteprisen, men fik istedet æren som et innovativt, veludført og gennemtænkt projekt.