Rejsegilde i Linoleumshuset

AI Linoleumshuset 0534

Onsdag den 13. maj blev der afholdt rejsegilde i den fredede bygning Linoleumshuset, hvor AI på vegne af bygherren andelsforeningen A/B Hans Egede står for at restaurere taget og energioptimere ejendommen.

Rejsegildet blev - udover at rose håndværkerne for deres flotte stykke arbejde - også afholdt med det formål, at byggesagens involverede parter kunne hilse på hinanden, og at ejendommens beboere kunne blive vist rundt på byggepladsen og få besvaret eventuelle spørgsmål omkring byggearbejderne.

AI Linoleumshuset 9173

Det blev en eftermiddag, som bød på godt vejr, god stemning, lækre hjemmelavede cup-cakes, tale fra AI’s projektleder Steen Rosendal, interesserede beboere, glade børn samt en pølsevogn som leverede flæskestegssandwich, bøfsandwich og pølser ad libitum. Specielt sidstnævnte var et stort hit blandt de fremmødte, og spiserekorden blev efter sigende vundet af Victor på 12 år med imponerende 2 flæskestegssandwich, 2 bøfsandwich og en enkelt pølse.

Restaurering af tag og energioptimering i fredet ejendom

Linoleumshuset er tegnet af Poul Baumann og opført af Københavns kommune i 1930-31. Huset er beliggende på Åboulevarden på Nørrebro i København og består af 98 lejligheder og 2 forretninger. Ejendommen er opført i nyklassicistisk stil og har fået sit navn efter den særprægede facade, hvor gule og røde mursten danner et specielt mønster, som minder om et gammeldags linoleumsgulv. Facaden er endvidere karakteristisk ved sit meget enkle udtryk med runde hjørner mod sidegaderne Henrik Rungs Gade og Hans Egedes Gade, og at den hverken har gesimser, bånd eller indfatninger omkring vinduerne.

Byggesagen omhandler restaurering af taget, men der udføres også energioptimering af ejendommen ved at isolere varmerør i tagrummet, skunke i etagedæk i tagrummet og vægge og lofter i portåbninger.

Det er Enemærke & Petersens underafdeling E&P Andels-ejer, som er hovedentreprenør på byggesagen, hvor Martin B. Hinnerfeldt står for den daglige byggeledelse. Til rejsegildet var det også Martin som stod for rundvisningen på taget, og det var med stor entusiasme, at han fortalte beboerne om de forskellige konstruktive løsninger og materialer, der anvendes under byggesagen.

Hestehår og madpapir

Linoleumshuset blev på opfordring af andelsforeningen fredet i 2009 af Kulturstyrelsen. Det skærper både kravene til de forskellige udførelsesmetoder og til de materialer, der må anvendes under byggesagen. Det er bl.a. et krav fra Kulturstyrelsen, at de valgte løsninger og materialer så vidt muligt er identiske med de oprindelige løsninger og materialer, som blev anvendt ved Linoleumshusets opførelse.

Dette har blandt andet medført, at der blandes hestehår i mørtlen, som de nye tagsten lægges i, og at der anvendes godt gammeldags madpapir under mørtlen ved brandkamme og trappetårnene, hvor tagstenene - også efter et krav fra Kulturstyrelsen - skal mures ind i.

De nye tagsten er specialproducerede, kulbrændte vingetagsten fra producenten Tegulaz, som er brugt på flere kirker og godser i Danmark og også er blevet lagt på H. C. Andersens hus i Odense.

AI Linoleumshuset 6868

AI Linoleumshuset 9223