Morgencaféen indvier nyt køkken

Morgencaféen DSCF4492 Lowres

AI deltog den 21. maj 2015 i indvielsen af nyt køkken i Morgencaféen på Theklavej på Nørrebro. Morgencaféen er et tilbud til hjemløse om at komme forbi og få morgenmad og varm frokost i omsorgsgivende omgivelser. 

Det overordnede formål med caféen er at imødekomme nogle af de mest basale behov hos unge og ældre hjemløse, ensomme, psykisk syge og alkohol- og stofmisbrugere. Et tilbud som anerkender de hjemløse som individer og viser, at de som samfundets dårligst stillede også har værdi. Caféen har pt. besøg af mellem 80-120 hjemløse til mad pr. dag. Siden 2009 bor 60% flere unge på gaden i Danmark.

Morgencaféen IMG 1821

Plads til betjening af hjemløse

Morgencaféen havde før et mindre køkken uden meget plads til betjening af de daglig besøgende. Køkkenet er nu blevet udvidet, så det fungerer bedre rent praktisk med ordentlig plads til tilberedning af maden og opvask. Personalet i Morgencaféen fortæller, at det nye køkken er guld værd særligt midt på dagen, hvor der er ekstra travlt i køkkenet, da langt de fleste hjemløse kommer forbi her for at få et varmt måltid mad.

De besøgende kommer i hele caféens åbningstid fra kl. 7-13 både for at få noget at spise og drikke, men også for at have et socialt værested med samvær. De hjemløse lægger 5 kr. for maden i en bøsse, hvis de kan. De der kan og har lyst hjælper derudover med mindre praktiske opgaver i caféen. 

Morgencaféen DSCF4436 Lowres

Morgencaféen har også en sundhedsklinik, Sundhedsrummet, baseret på frivillig hjælp fra fysioterapeuter, som kommer to gange ugentligt, sygeplejersker og læger. Derudover hjælper personalet de hjemløse med at køre til tandlæge mm., hvis de hjemløse har akut behov for det.

Caféen er en del af en række tiltag, der skal hjælpe hjemløse, under Fonden Morgencafé for Hjemløse, herunder Giv Din Hånd, som bl.a. står bag initiativer som Gravplads for Gadens Folk og Hjemløsespillet.

Følgende virksomheder støttet etablering af det nye køkken:
Nykredit, Selskabet Kjæden, Entreprise Hans Henning Nielsen A/S, AI a/s, Claus Olsen, Søren Kjær, Martin Daniel Lund, Johnny Nielsen, Palle Lech og HTH.

Giv Din Haand Billedeafkkken Srcset Large Inkl Ikoner

Morgencaféens værdigrundlag

Morgencaféens værdigrundlag bygger på empati, solidaritet og omsorg. Det betyder, at personalet møder brugerne i øjenhøjde og som ligeværdige medmennesker og tager udgangspunkt i deres aktuelle situation og behov.

I 2008 modtog Morgencafé for hjemløse Kronprinsparrets pris. Morgencaféen startede for over 25 år siden som et selvstændigt projekt under Rabarberland, men blev i 2009 inkluderet som et tilbud under moderforeningen Giv Din Hånd. 

Læs mere om Morgencaféen her.